Disparitia aproape totala a Marii Aral din Asia Centrala este „unul dintre cele mai mari si mai socante dezastre care au avut loc vreodata pe Terra”, a sustinut secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. Odinioara cel de al 4-lea lac ca marime de pe Pamant, Marea Aral s-a evaporat in proportie de peste 90% in urma programelor dezvoltate de Uniunea Sovietica de a redirectiona apele raurilor si fluviilor ce alimentau marea, catre zonele aride pe care a fost cultivat bumbac.
Disparitia Marii Aral a distrus, insa, o puternica industrie piscicola, lasand in urma o imagine apocaliptica a vaselor de pescuit ce ruginesc in mijlocul unui desert. In plus, evaporarea marii a lasat in urma cantitati uriase de nisip amestecat cu sare care sunt purtate de vant pana in Japonia sau Scandinavia.
Secretarul general al ONU a vizitat recent zona si s-a declarat socat de ceea ce a vazut. El a facut un apel la toti liderii regionali pentru a se intruni si a stabili de urgenta masurile care trebuie luate pentru a preveni un dezastru ecologic si pentru a salva ceea ce se mai poate salva. In situatia in care criza apei potabile a lovit deja planeta, iar numeroase tari se confrunta cu o seceta nemaivazuta, Ban Ki-moon face un apel la solidaritate si cere autoritatilor autorizate sa gaseasca solutii imediate. In prezent, discutiile pe tema revitalizarii Marii Aral se afla in impas datorita intereselor tarilor ce aveau iesire la malul marii, tari ale caror guverne nu au cazut de acord asupra modului in care vor folosi apa si a drepturilor ce revin fiecarei tari asupra Marii Aral.
Sursa: DailyGalaxy
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu