mai 30, 2010

Canionul Bryce – poate cel mai frumos canion al Terrei

Canionul Bryce – poate cel mai frumos canion al Terrei

Legendele amerindienilor Paiute spun ca, dupa crearea Oamenilor de Legenda - primii oameni care au vazut lumina Soarelui sub obladuirea Marelui Spirit- un duh malefic, cel al coiotului, ar fi pacalit o mare parte a acestora si i-ar fi transformat in stane de piatra pe vecie. Anka-ku-was-a-wits, insemnand „cei cu chipurile pictate in rosu”, stramosii oamenilor, metamorfozati in bizare formatiuni calcaroase, pazesc si astazi ceea ce colonistii mormoni din Utah au numit Canionul Bryce si stancile sale uluitoare... poate cel mai bizar si, totodata, mai frumos canion al planetei.

La portile sale si-au dus existenta misteriosii Anasazi, cultura precolumbiana veche de milenii ale carei urme au fost descoperite in America de Nord, la fel ca si membrii culturii Fremont, cultura al carei apogeu era atins inca din secolul al XII-lea. Lor le-au urmat indienii Paiute, cei care au dat nastere unora dintre cele mai frumoase legende ale lumii, si primii oameni care au cultivat cu succes terenurile semi-aride ale canionului. Apoi, colonistii europeni, metamorfozati in credinciosi mormoni, au pus capat existentei tribului amerindian din canion, aducandu-si vitele si gonind nativii in rezervatii in care doar amintirea Raiului in care traisera le mai putea alina trista existenta.

Povestile spun ca primul alb stabilit in canion a fost un fermier scotian, Ebenezer Bryce, urmat de sotia sa Mary. Dupa el, sute de imigranti mormoni s-au ingramadit in locul pe care l-au botezat, in memoria sa, Bryce Canyon - Canionul lui Bryce. A fost, poate, frumusetea de neinchipuit a canionului din Utah cea care i-a determinat pe americani, inca din anul 1916, sa ceara stoparea distrugerilor facute de fermierii, taietorii de lemne si vanatorii mormoni. 7 ani mai tarziu, la 8 iunie 1923, Canionul Bryce era numit Monument National inca in existenta.

Cuvintele sunt, insa, prea sarace pentru a descrie perfectiunea atinsa de natura in cazul Canionului Bryce. Pozitionat in forma unui amfiteatru, canionul strabatut de mii de stanci, arcuri naturale si brazi, este considerat si astazi o minune naturala a lumii.


Sursa: DescoperaTravel.ro

mai 28, 2010

Tunisia – Mirajul Africii de Nord

Tunisia – Mirajul Africii de Nord

La inceput nu a fost decat visul. Visul celor mai vechi si mai incercati navigatori ai lumii noastre... fenicienii. Atunci, in negura timpului, corabiile lor au tras la mal pe tarmul strabatut de razboinici fara nume, cu fetele acoperite de falduri, calarind camile si manuind ca nimeni altii hangere lungi si inconvoiate. Acolo, intre dunele Saharei si palmierii uriasi de la malul marii, si-au asezat fenicienii noua lor casa si acolo au infiintat cea mai mare si mai puternica cetate a lor... Cartagina. Lor le-au urmat romanii, vandalii, bizantinii, arabii si francezii pentru ca, astazi, mostenirea lor culturala sa se regaseasca intr-o singura dar spectaculoasa tara din nordul Africii... Tunisia, perla Mediteranei africane..


Insula Djerba – vacanta in ascunzatoarea lui Barbarossa

Insula palmierilor ce rasar din apa marii; insula numita si "Polinezia Mediteranei", insula kilometrilor intregi de plaja si a nisipului alb african, a peisajelor luxuriante, a hotelurilor de lux si a cafenelelor in stilul traditional "menzel". Insula Djerba, bijuteria naturala a Tunisiei, comprima astazi, intr-un melanj unic, ruine romane, fortarete antice si medievale, forturi ale piratilor, moschei si sinagogi vechi de sute de ani, restaurante cu produse traditionale si cu delicatesele tunisiene din fructe de mare, totul alaturi de livezi de smochini, meri, rodii sau maslini cu trunchiuri contorsionate, martori inca vii ai veacurilor apuse.



Legenda spune ca, odinioara, insusi Ulise ar fi poposit pe insula Djerba, insula mancatorilor de lotus, sau lotofagii, scapandu-si echipajul ca prin minune numai dupa ce a interzis navigatorilor sai sa mai manance planta cu proprietati halucinogene. Apoi, a fost Pliniu cel Batran, istoricul ce sustinea ca Djerba (numita pe atunci Meninx) nu se poate compara decat cu mareata cetate feniciana a Tyr-ului prin respectul pe care il impunea si prin bogatia nobililor ei, fapt lesne de observat si astazi dupa vestigiile uriase de marmura ramase inca din vremea romanilor. Evul Mediu a adus dominatiile efemere ale sectei ibaditilor, ale Siciliei si Aragonului, Spaniei si, nu in ultimul rand, a corsarului turc Hayreddin Pasa, nimeni altul decat celebrul Barbarossa.



Sa nu va mire daca, pe insula ce depaseste de doar doua ori suprafata Bucurestiului, veti gasi urme ale tuturor acestor cuceritori. Mai mult, imbarcati pe o corabie ce arboreaza steagul negru al piratilor veti putea vizita patria salbatica a pasarilor flamingo, peninsula Ras Rmel, unul dintre cele mai bine pastrate sanctuare ale naturii din intreaga Africa.

Si, poate ca, dincolo de cuvinte, cifrele pot vorbi de la sine in ceea ce priveste Djerba. Alaturi de cei 10 milioane de locuitori ai Tunisiei, anual, circa 6 milioane de turisti din toate colturile lumii aleg sa viziteze aceasta tara. Dintre acestia din urma, 30% vin numai pe insula Djerba.

Sousse (Susah) – Perla regiunii Sahel

Este poate orasul care exprima cel mai bine spiritul turismului african. Ape albastre, nisip alb, palmieri, pescari care isi arunca navoadele in valurile Mediteranei inca de la primele ore ale diminetii, bazaruri aglomerate in care poti gasi absolut orice iti doresti, negustori abili in negocieri, dar gata sa lase din pret astfel incat clientul sa fie multumit, cladiri moderne ce se imbina cu stilul traditional al monumentelor si locuintelor stravechi, moschei, catacombe antice, farul medieval Khalef, totul strajuit de impunatoare citadela Ribat, ridicata in secolele VIII-IX d.Hr., edificiu ce domina prin grandoare intreaga asezare.



Susah a fost numita, pe drept cuvant, Perla regiunii Saleh (regiune ce se intinde intre Susaf si Fax), si asta pentru ca, oricat ati cauta, nu veti gasi o destinatie tunisiana care sa va ofere la fel de mult pe cat o face orasul situat la 140 de kilometri de capitala Tunis. Vizitatorii avizi de istorie gasesc la Susah "porti" catre intregul trecut al regiunii, de la primii navigatori fenicieni si pana la colonistii francezi. In plus, catacombele antice, tunelurile lungi de peste 5 kilometri, galeriile subterane ce adapostesc morminte din secolele II-V, stravechile turnuri de aparare, Marea Moschee fortificata ridicata in anul 884 precum si muzeele ce adapostesc mozaicuri feniciene nu fac decat sa intregeasca imaginea unui trecut impunator.



Iar pentru cei care doresc sa isi petreaca un concediu linistit, alaturi de familie, pe malul marii, Sousse este, iarasi, o destinatie ideala. Dezvoltarea turistica fara precedent a regiunii vorbeste de la sine despre calitatea plajelor, unele dintre cele mai frumoase de pe intreaga coasta nord-africana, despre cea a serviciilor turistice din zona sau a peisajelor idilice pe care le ofera aceasta zona a Tunisiei.

Hammamet – Saint Tropez-ul Tunisiei

Putine locuri pot rivaliza cu riviera franceza si celebrul Saint Tropez... Si totusi, tunisienii sustin raspicat ca Hammamet este noul Saint Tropez si chiar mai mult decat atat. Iar in ce priveste realismul unei asemenea afirmatii, ei bine, majoritatea celor care au vizitat Tunisia si Hammamet tind sa se dea dreptate localnicilor. O viata de noapte spectaculoasa, inot in apele Mediteranei in miez de noapte, apusuri si rasarituri de-a dreptul superbe, pescari africani intinzandu-si plasele in zori de zi, restaurante care servesc fructe proaspete de mare si delicatesele bucatariei tunisiene chiar la malul marii, plaje ideale pentru cei romantici, totul intr-un ambient demn de povestile Seherezadei.



Nu va lasati pacaliti de aparenta unui loc scump si exclusivist. Tunisia, de cele mai multe ori, ofera pachete turistice mai ieftine chiar decat un sejur similar pe litoralul romanesc. Fiti siguri ca nu aveti absolut nimic de pierdut. In fond, impactul cu o cultura atat de diferita de cea europeana poate fi acel ingredient secret care sa va transforme concediul intr-o experienta memorabila.

Monastir – de la Evul Mediu la turismul modern

Monastir, botezat astfel dupa termenul frantuzesc "monastere" - manastire, este, poate, zona turistica in care s-a investit cel mai mult din partea guvernului tunisian. Asta poate si ca urmare a faptului ca primul presedinte al Tunisiei, Habib Bourguiba, s-a nascut si a fost inmormantat la Monastir. Indiferent, insa, de motivele care au atras investitiile masive din aceasta zona a Tunisiei, cei care au avut numai de castigat au fost turistii, iar numarul lor, care creste de la an la an, confirma rasplata investitiilor facute.



Obiectivul principal al asezarii, pe langa hotelurile moderne si plajele absolut superbe, il reprezinta manastirea ridicata in anul 797 de catre un ordin islamic, cu scopul de a apara asezarea de atacurile triburilor nomade, a vaselor pirateresti si a dromoanelor bizantine. Astazi, pe aceeasi coasta pe care s-au dat sute de batalii, poti savura o cafea in stil maur, alaturi de o narghilea, sau poti sa inoti in apele extrem de curate si de limpezi ale Mediteranei. Nimic nu a fost precupetit pentru confortul turistilor astfel ca, poti simti pe pielea ta, fara nicio exagerare si la preturi neasteptat de mici, de celebrul lux oriental.



In plus, de la Monastir, asa cum se intampla si din majoritatea celorlalte statiuni tunisiene, poti alege excursii de doua zile in Sahara si poti alege sa iti petreci o noapte in desert, la cort, alaturi de berberi. Vinul va este oferit de gazde si este nelimitat. La toate acestea se adauga si programele africane, in care veti fi delectati de trupe profesioniste de dansuri traditionale tunisiene si zuluse.


Sursa: DescoperaTravel.ro

mai 26, 2010

Top 10: Orase pe care n-o sa le vizitezi niciodata

Top 10: Orase pe care n-o sa le vizitezi niciodata

Creatorii lor au fost toti convinsi ca proiectele le vor depasi in grandoare marile capodopere urbanistice ale umanitatii, de la Constantinopole si Roma Antica la Londra, Paris, New York si Tokio. In aceste 10 orase uimitoare nu veti putea insa calatori niciodata, pentru simplul motiv ca nu au fost niciodata construite.

10. Dongtan
Din 1995 incoace se tot vorbeste despre ambitiosul proiect al primului mega-eco-oras chinezesc, de doua ori cat Manhattanul, construit din temelii pe o insula langa Shanghai. Ce s-a intamplat cu orasul care ar fi trebuit sa fie gata in 2010? Unii dau vina pe scandalurile de coruptie din politica, altii pe criza economica. Sigur este ca orice referire la Dongtan a disparut chiar si de pe site-ul oficial al Shanghai World Expo.



Dongtan ar fi trebuit sa fie primul oras in masura sa le asigure celor 500.000 de locuitori aproape in totalitate sursele de hrana si de energie, cu emisii de carbon minime; visul chinezilor de a trai intr-un oras unde electricitatea sa fie produsa de turbine de vant, panouri solare si biocombustibili, unde masinile conventionale, cele alimentate cu carburanti fosili, sa aiba pur si simplu interdictie, iar ei sa poata recicla aproape tot ce "misca", pare a se fi spulberat. Ce-i drept, au fost finalizate un pod si un tunel, menite sa lege insula Chongming de Shanghai, si ridicate o duzina de instalatii eoliene si o fabrica ecologica.


9. Triton City
Este indraznetul proiect conceput in anii '60 de Buckminster Fuller, om de stiinta, ecologist, filosof si vizionar. Formata din unitati tetrahedrice intercorelabile, cu o capacitate de 5.000 de locuitori fiecare, utopia plutitoare Triton City ar fi trebuit sa fie initial instalata in golful Tokyo. Investitorul japonez a murit insa in 1966, dar in mod surprinzator, Departamentul pentru Dezvoltare Urbana al Statelor Unite l-a angajat pe Fuller sa continue proiectul.



In prima faza, conceptul prevedea constructia unei piramide ciclopice denumite Tetra City, in masura sa adaposteasca in interior, in apartamente cu vedere la mare, 300.000 de familii. "Potrivit calculelor, un oras tetraedric cu circa un milion de locuitori in apartamente de 200 mp este din punct de vedere tehnologic si economic realizabil", scria Fuller la vremea respectiva. Triton City trebuia sa fie doar modului de baza al unei structuri usor de marit, care sa poata gazdui milioane de oameni fara sa-si schimbe forma, prin elemente adaugate pe cele patru suprafete in mod simetric. Proiectul n-a fost niciodata pus in practica, exista doar altele inspirate de acesta, precum insula artificila Kansai, dar paleste in comparatie cu conceptul initial al lui Fuller

8. Broadacre
A fost proiectat de unul dintre cei mai faimosi si mai respectati arhitecti din istorie, Frank Lloyd Wright, in 1932. N-a putut insa intra in categoria special creata pentru el, aceea de "New Town", intrucat prea avea multe din caracteristicile unui oras obisnuit de la vremea respectiva, incorporand de asemenea si principiile unei natiuni agricole, promovate de presedintele american Thomas Jefferson. In esenta, acesta ar fi dorit ca oamenii sa abandoneze aglomeratele orase industriale, dar sa evite totusi comunitatea rurala.



Arhitectul dispretuia centralizarea asa incat era esential ca orasul sa fie foarte intins si "aerisit": in Broadacre, locuintele, fabricile, cladirile de birouri si cele municipale ar fi trebuit sa fie separate intre ele de parcuri imense, cu peluze si copaci. In plus, Wright prevazuse si un transport in comun extrem de redus, o caracteristica contestata vehement de oponentii proiectului.Viziunea lui n-a fost pusa in practica niciodata.


7. Disney
Nu este vorba despre niste centre urbane in adevaratul sens al cuvantului, dar cine a vizitat un "resort" de tip Disneyland stie ca toate sunt cam ca niste orasele. Si avand in vedere cate proprietati imobiliare se afla in proprietatea conglomeratului Disney, este uimitor cate proiecte au fost concepute de specialistii celei mai mari companii de entertainment din lume, si apoi aruncate la gunoi.



Mythia: un parc inspirat de miturile si legendele greco-romane, amplasat langa Disneyland.
Disneyland East: un parc imens, construit pe amplasamentul Expozitiei Mondiale din 1964, in Queens, NY.
Port Disney: versiunea americana a Tokyo DisneySea era planificata sa fie construita in California.
Variante Disneyland - asiatica, venetiana, persana si mediteraneana, construite langa Disney World.
Disney America: un parc tematic patriotic construit in Virginia.
Discovery Bay: parc inspirat de scrierile lui Jules Verne; unele dintre idei au fost incorporate in Disneyland Paris.
Beastly Kingdom: un taram al creaturilor mitologice era planificat langa Animal Kingdom din Florida.
Dark Kingdom (Shadowlands): un parc in vecinatatea Disney Word, dedicat in exclusivitate personajelor negative din filmele Disney; un Maleficent's Castle ar fi trebuit sa fie construit in mijlocul parcului.
Sci-Fi City: planificat sa fie construit alaturi de Tokyo Disneyland, se dorea un parc imens cu atractii stiintifico-fantastice, cel mai mare si mai impresionat "tomorrowland" creat vreodata.
Disney's Snow Crown: o statiune de ski tematica, situata in nordul Californiei, la Mineral King Glacial Valley; proiectul a fost impiedicat de asociatiile de protectie a mediului.


6. Orasele "slumless" si "smokeless"
"Garden City" este espresia utilizata de Sir Ebenezer Howard in 1898, in lucrarea lui intitulata "Tomorrow: A Peaceful Path to Real Reform (reeditata in 1902 cu cel de "Garden cities of Tomorrow"). Howard propune o adevarata reforma politica, economica si sociala a societatii engleze de secol XIX, intr-o perioada cand rapida dezvoltare a industriilor si cresterea populatiei in centrele urbane dusesera la o puternica degradare a acestora.

Rezultatul acestei reforme este modelul reprezentat de Garden City, un oras construit de la zero in zona rurala. Principalul obiectiv al lui Howard era acela de salva orasul de la congestionare si provincia de la depopulare, prin intermediul unor nuclee formate din rezidente unifamiliale, inconjurate de verdeata, conectate intre ele si complet autosuficiente. E drept, de-atunci orase-gradina s-au tot construit, dar cele "legate in serie" ale lui Sir Ebenezer, fara mahalale si unde sa nu se fumeze, nu s-au materializat niciodata.


5. California City

Desi este un oras care poate fi vizitat, planul original nu a fost implinit nici pe departe. Visul dezvoltatorului imobiliar Nat Mendelsohn era acela de a construi un oras care sa rivalizeze cu Los Angeles in termeni de grandoare. Ambitios, el a inceput constructia pe o bucata de 320 km patrati de teren in mijlocul Desertului Mojave si cine se uita la fotografia satelitara a orasului poate in mod eronat sa creada ca Mendelsohn si-a vazut cel putin visul cu ochii. La o privire mai atenta, se poate insa observa ca lipseste un "mic amanunt", definitoriu pentru un oras: casele.



Mendelsohn a avut aceeasi idee pe care au avut-o multi alti dezvoltatori imobiliari la vremea respectiva: cum ca el va cumpara o bucata imensa de teren si o va imparti in mii de bucati, vanzandu-le apoi familiilor interesate sa detina o proprietate si sa-si construiasca pe cont propriu o casa. Socoteala de-acasa nu s-a potrivit cu cea din targ, astfel ca 50 de ani mai tarziu, strazile tot goale au ramas. Un motiv ar fi acela ca furtunile de nisip sunt foarte frecvente in zona, dar si Mendelsohn a supraestimat foarte mult cererea. In prezent, orasul are o populatie de 14,000 de suflete si nu va deveni niciodata un al doilea L.A.


4. Experimentul Minessota
The Minnesota Experimental City (MXC) este un proiect realizat in anii '60, in urma unui parteneriat privat intre University of Minnesota si Guvernul Federal, deschis evaluarii expertilor in urbanistica. Dupa cum o spune si numele, ar fi trebuit sa fie o combinatie de idei experimentale niciodata puse in aplicare la scara urbana. Si asa a si ramas.



Orasul ar fi trebuit sa gazduiasca circa 250,000 de oameni, sa fie focalizat pe spatii deschise, parcuri, ferme si zone salbatice, si prin el sa nu circule nicio masina. Doar a sasea parte din arie ar fi fost pavata, orasul fiind partial acoperit de un dom geodezic (proiectat de Buckminster Fuller). Probabil cea mai drastica si controversata deviere de la ideea de oras a fost insa faptul ca in proiect nu au fost prevazute si scoli; in acest centru urban ar fi trebuit ca locuitorii sa practice asa-numitul "lifelong learning", fiecare sa fie in egala masura profesor si student, iar educatia sa fi facuta exclusiv prin intermediul interatiunilor sociale.

3. Orasul lui Hitler
Welthauptstadt Germania (World Capital Germania) ar fi trebuit sa fie "bijuteria" celui de-al Treilea Reich. Neegalat in delirul sau de grandoare, Adolph Hitler era convins ca Germania va deveni centrul Europei, si de ce nu, chiar al lumii, astfel incat incepuse sa planifice capitala - un Berlin reconstruit -, inca de dinainte de inceperea Celui de-al Doilea Razboi Mondial. Intentia fuhrerului era ca orasul sa depaseasca in splendoare capitale ale lumii precum Londra, Paris si Washington D.C.



Planurile acestui grandios oras includeau un stadion cu capacitatea de 400,000 de spectatori, un cancelariat cu o sala a carei lungime sa fie dubla fata de cea de la Versailles, un Arc de Triumf (inspirat de Arc de Triomphe din Paris, dar desigur, mult, mult mai mare), si o piata gigantica inconjurata de cladirile imense ale guvernului. Simbolul noului oras ar fi fost Volkshalle, un fel de Casa a Poporului, cu o cupola proiectata de insusi Hitler impreuna cu arhitectul-sef Albert Speer. Desi razboiul a inceput inaintea lucrarilor de constructie, oprind proiectul, terenul fusese deja achizitionat, iar planurile ingineresti facute. Un aspect hilar al planificarii Welthauptstadt-ului este ca pavajul Berlinului nu ar fi putut suporta in veci monstruoasa structura pe care Hitler si-o dorea ca simbol al orasului.


2. Succesul lui Seward

Pe cat se pare, denumirea inscrisa initial in actul de proprietate de secretarul de stat William Seward cand a cumparat Alaska de la Rusia, cea de "Nebunia lui Seward", a fost una premonitorie, iar schimbarea ulterioara in "Succesul lui Seward" destul de neinspirata.



Orasul, planificat sa fie construit pe tarmul opus al golfului de Anchorage, ar fi fost acoperit de o colosala cupola de sticla, care ar fi permis un control al climatului. In el ar fi putut locui circa 400.000 de oameni, care ar fi beneficiat de toate facilitatile, inclusiv o arena a sporturilor, un mall si mai multe scoli. Pana si transportul ar fi fost unul inovator, incluzand trotuare miscatoare si o linie de vehicule cu cablu aerian, gandita sa-i duca pe oameni de colo-colo prin oras, si pana in apropiere de Anchorage; asta pentru ca, desigur, masinile obisnuite nu ar fi avut acces nici aici (conceptul fiind acela de "oras al oamenilor, nu al masinilor"). Faptul ca intregul concept era de fapt inaplicabil a facut ca "succesul" lui Seward sa se dovedeasca pana la urma un veritabil esec.


1. Booze city
Trebuia sa fie un oras-statiune, complet concentrat pe cultura consumului de alcool, unde alcoolul sa fie acceptat, iubit si venerat. In anii'50, a fost visul unui barbat care a luptat cu incapatanare sa-l transforme in realitate. Mel Johnson iubea bautura. La tinerete, el a cutreierat intreaga lume pentru a vedea cele mai mari orase ale bauturii: Dublin, New York, Havana, Rio, Barcelona, New Orleans si Parisul, dar niciunul dintre ele nu i s-a parut perfect. Dupa ce a lasat balta studiile incepute la Harvard pentru a se inrola in armata, la finalul Celui De-al Doilea Razboi Mondial el si-a concentrat toate eforturile in directia fondarii noului BoozeTown.



Meticulos, Mel a gandit totul pana in cel mai mic detaliu. Orasul lui ar fi dispus de zeci si zeci de baruri si nightclub-uri, toate cu teme diferite si toate deschise 24 de ore din 24, sapte zile pe saptamana. Apoi, denumirile strazilor ar fi facut desigur aluzie la bauturi alcoolice, de exemplu Gin Lane, Bourbon Boulevard, si 21st Amendment Ave; ar fi existat si aici un trotuar miscator si un sistem de autobuze electrice, menite sa-i duca pe locuitorii beti acasa (sau la urmatorul bar); in buna parte, alcoolul ar fi fost fabricat chiar in oras, unde consumul de alcool ar fi fost permis pretutindeni , ba orasul ar fi avut chiar si propria moneda: "boozeBucks".

Desigur, din oras nu ar fi lipsit o forta de ordine, The Party Police, care in loc sa-i hartuiasca pe betivi, le-ar fi oferit asistenta. Iar in mijlocul orasului ar fi fost construit un zgarie-nori in forma unui pahar de martini, unde Johnson si-ar fi amplasat locuinta si birourile. Desi a gasit chiar mai multe locuri ideale pentru intemeierea noului centru urban, el nu a reusit sa gaseasca suficienti potentiali investitori interesati de proiect. Si-a abandonat visul 1960, putin mai tarziu fiind internat intr-un spital de boli nervoase, cu diagnosticul de schizofrenie paranoida.


Sursa: Descopera.ro

mai 21, 2010

Un coupe bazat pe Maybach 57S făcut de Xenatech

Maybach în două uşi!
Maybach 57S Coupe va fi un versiunea în două uşi semioficială a limuzinei germane, fiind făcută de cei de la Xenatech, dar cu acordul şi sprijinul Daimler.

Dacă Rolls Royce şi Bentley au coupeurile lor derivate din limuzinele de lux, de ce nu ar avea şi Maybach astfel de versiuni? Nu este chiar ideea Daimler acest proiect, ci a celor de la Xenatech care au primit sprijinul nemţilor pentru această creaţie nebunească, conform Auto Motor und Sport. O numim nebunească pentru că va fi cel mai lung coupe disponibil pe piaţă, păstrând fidel lungimea lui Maybach 57S, adică de 5,7 metri, cam cu 10 cm mai lung decât Rolls-Royce Coupe.

Proporţiile au fost astfelconservate, doar înălţimea plafonului a fost redusă pentru a deservi linia sportivă specifică unui coupe. Prin renunţarea la setul de portiere posterioare şi mutarea montanţilor au rezultat uşi foarte ample, care facilitează accesul în generosul coupe. Având sub capotă aceeaşi uzină de forţă V12 de 6.0 litri de 612 CP acest model, va fi considerabil mai rapid decât Phantom Coupe, putând atinge 100 km/h în 5 secunde fix.

Maybach 57S Coupe va fi însă destul de rar pe şosele doar 100 de unităţi urmând să fie produse de Xenatech la uzina din Weinsberg. Implicit şi preţul va reflecta acest lucru, cel mai luxos coupe Daimler urmând să coste în jur de 650.000 de euro, adică cu aproape 40% mai mult decât omologul său britanic. Oare nu fac cam multe totuşi?

mai 20, 2010

10 motive sa vizitezi Africa de Sud

10 motive sa vizitezi Africa de Sud

Safari, animale exotice, zulusi, fotbal, rugby, sporturi extreme, plaje incredibile, parcuri naturale, hoteluri si restaurante de cea mai buna calitate, unele dintre cele mai bune vinuri din lume si o istorie coplesitoare. Sunt doar cateva dintre ingredientele care au transformat o tara asociata pana nu demult cu aperthaidul si cu violentele de strada, intr-una dintre cele mai ravnite destinatii turistice ale lumii. Si pentru ca debutul Campionatului Mondial de Fotbal din 2010 bate la usa, va oferim 10 motive pentru care sa vizitati aceasta tara africana, in timpul care va ramane intre vizionarea partidelor din sportul rege...

1.Parcul National Kruger

Zona considerata un veritabil Rai, de mii de ani, pentru vanatorii si culegatorii sud-africani, Parcul National Kruger a devenit astazi una dintre cele mai mari si mai cunoscute rezervatii naturale ale lumii. Cu o suprafata de 18.989 de kilometri patrati, parcul are o lungime de 360 de kilometri de la nord la sud si 64 de kilometri de la est la vest. O intindere uriasa si captivanta in care turistii pot asista din plin la spectacolul vietii salbatice. De altfel, unul dintre cele mai cunoscute clipuri care au fost postate vreodata pe You Tube, Battle at Kruger, a fost inregistrat chiar in acest parc national.



Nu mai putin de 6 ecosisteme se regasesc pe cuprinsul rezervatiei, acolo unde pot fi intalnite 1982 specii de plante, 517 specii de pasari, 147 de specii de mamifere (inclusiv cei 5 Uriasi ai Africii: leul, elefantul, rinocerul, leopardul si bivolul african) si 114 specii de reptile, inclusiv 3000 de crocodili. Tot la Kruger se regasesc si 350 de caini salbatici africani, specie din care mai exista pe teritoriul Africii de Sud mai putin de 400 de exemplare. Parcul detine si o uriasa "familie" de elefanti, aproximativ 12.000 de exemplare, si asta in ciuda faptului ca rezervatia nu poate sustine decat 8000 de astfel de mamifere.



Parcul National Kruger este si una dintre cele mai apreciate destinatii turistice ale Africii de Sud, fiind dotat cu 21 de tabere de odihna si 15 cabane pentru amatorii de safari.

2.Cel mai mare baobab din lume

Nativii sud-africani credeau ca baobabul l-a ofensat pe Creator, drept urmare, acesta a plantat copacul cu susul in jos. Daca ati vazut vreodata un baobab, mai ales pe timpul iernii, atunci cand ramurile sale asemanatoare unor radacini uriase se inalta catre cer, veti intelege, cu siguranta, ceea ce spuneau stravechii africani. Baobabul este un copac solitar, cu un trunchi gigantic, ce poate trai, perfect adaptat mediului african, pentru mii si mii de ani. Copacul despre care vom vorbi astazi se afla in mica localitate Modjadjiskloof din nordul tarii si este una dintre principalele atractii turistice ale municipalitatii Limpopo. Varsta sa depaseste 6000 de ani, ceea ce il face chiar mai varstnic decat piramidele egiptene. Imaginati-va numai ca, atunci cand primele sale frunze rasareau, Sahara nu era nici pe departe desertul urias de astazi.



Trunchiul sau a fost curatat pe interior in anul 1993, una dintre caracteristile baobabilor extrem de batrani fiind aceea de a ramane goi pe interior, fara ca aceasta sa le afecteze existenta. Nu mica le-a fost mirarea rangerilor atunci cand au gasit urme stravechi ale oamenilor preistorici care isi gasisera adapost in uriasul trunchi de baobab. Astazi, in marea incapare din trunchiul copacului a fost amenajat un bar cu o capacitate de 60 de locuri. Vi se pare mult? Atunci trebuie sa va spunem ca actuala circumferinta a baobabului este de 47 de metri, asta la o inaltime de 22 de metri. Iar ceea ce este si mai spectaculos este ca venerabilul arbore infloreste inca, cu regularitate, in fiecare primavara si este casa catorva zeci de pasari, inclusiv doua perechi de bufnite.

3.Pesterile Sudwala

Situate in provincia Mpumalanga, din estul Africii de Sud, Pesterile Sudwala sunt considerate cele mai vechi pesteri ale lumii, cu o varsta ce depaseste 240 de milioane de ani. De altfel, rocile care alcatuiesc peretii grotelor dateaza din Precambrian, fiind formate acum 3,8 miliarde de ani. Pesterile au fost folosite ca adapost inca din zorii omenirii, asta si datorita sursei constante de aer curat care exista in aceste incaperi subterane. In timpurile moderne, Pesterile Sudwala au fost redescoperite in secolul al XIX-lea de catre Somquba, fiul regelui Sobhuza I (1780-1839), atunci cand acesta cauta refugiu in calea armatei fratelui sau, Mswati II.

Ulterior acestui episod, razboinicii tribului Swazi si-au gasit un adapost permanent in pesterile din estul Africii de Sud. Tot la Sudwala se spune ca ar fi fost ascunsa comoara presedintelui Paul Kruger, un simbol al rezistentei burilor in fata coroanei britanice, comoara estimata la peste 1 miliard de dolari aur.



Devenita o principala atractie turistica a Africii de Sud, pesterile Sudwala gazduiesc in prezent concerte si ofera turistilor un periplu de 5 ore printre unele dintre cele mai rare si mai frumoase creatii ale naturii, incluzand aici si celebra camera de cristal, formata din cristale de aragonit.

4.Plajele din Durban

Palmieri; nisip auriu; valuri uriase, ideale pentru surf; sau lagune cu ape linistite in care sa va petreceti timpul alaturi de familie; hoteluri de cinci stele; apartamente de lux si unul dintre cele mai mari si mai bogate porturi ale lumii, totul intr-o clima calda tot timpul anului, specifica Oceanului Indian... acestea sunt ingredientele care au facut din plajele Durban una dintre cele mai cautate destinatii turistice din Africa de Sud.

Localnicii mai numesc plajele si Miami Beach ale Africii, iar cei care au avut norocul sa le vada va pot spune ca nu se exagereaza absolut deloc.



Durban, un port situat de specialisti in primele 10 ale lumii, este un adevarat paradis al turistilor dornici sa se relaxeze pe o plaja exotica. Recifele de corali si miile de specii de pesti care impanzesc aceste bariere naturale constituie, daca mai era nevoie, un motiv in plus pentru pasionatii de scuba diving si snorkelling sa isi petreaca concediile in Africa de Sud.



5.Insula Robben

Nu va asteptati ca pe Insula Robben sa gasiti plajele, siturile preistorice sau, macar, o mostra a istoriei stravechi a nativilor sud-africani. Nu veti gasi niciuna dintre acestea. In fapt, Insula Robben, cu o suprafata de doar 5 kilometri patrati, pare, mai degraba, un loc uitat de lume, pustiu si dominat de uriasa si celebra inchisoare politica in care erau inchisi cei mai aprigi opozanti ai colonialismului olandez. Aceasta este, in realitate, atractia turistica a insulei.Trebuie spus ca aici, pe Insula Robben, printre alti prizonieri celebri adusi chiar si din coloniile olandeze din Indonezia, a fost inchis pentru decenii bune fostul presedinte de culoare al Africii de Sud, Nelson Mandela.



Un alt punct de interes oferit de Insula Robben (Insula Focilor, in limba olandeza) este, sa cum o spune si numele, colonia de foci si de pinguni existenta aici. Realitatea este ca, odata o colonie infloritoare a acestor animale, Insula Robben a fost pustiita de catre colonistii europeni dupa ce acestia au eliberat mai multe familii de iepuri pentru a asigura o sursa de hrana potentialilor marinari care ar fi esuat aici, o practica extrem de nociva pentru mediu, dar des folosita in secolele trecute de catre navigatori. In numai cativa ani, iepurii au reusit sa extermine focile si pinguinii de pe insula, doar controlul autoritatilor din ultimele decenii reusind sa reduca numarul acestora si sa permita primilor pinguini sa isi reocupe insula in anul 1983.



Insula Robben este si un adevarat cimitir al vaselor olandeze si britanice din veacurile trecute. Zeci de epave, dintre care cea mai cunoscuta este cea olandeza scufundata impreuna cu o comoara estimata la zeci de milioane de lire sterline aur, zac pe fundul Oceanului Indian fara vreo sansa de a mai fi recuperate. Motivul? Curentii extrem de puternici si valurile uriase permanente care fac imposibila orice tentativa de scufundare.

6.Canionul Blyde River

Este considerat una dintre marile minuni naturale ale lumii si, in acelasi timp, este cel de al treilea mare canion al Terrei dupa Marele Canion din SUA si Fish River Canion din Namibia. Este, in schimb, singurul canion "verde" al planetei. Excursiile incluse in pachetele turistice sau cele negociate la fata locului va pot purta printr-un veritabil paradis terestru, casa a mii de specii de plante, pesti, pasari, mamifere sau reptile, multe dintre ele aflate pe cale de disparitie in restul lumii.

60 de kilometri de natura salbatica, cascade, formatiuni geologice unice, aproape 40 de kilometri de pesteri si caverne, totul condimentat cu expeditiile organizate de autoritati, expeditii in care va puteti incerca norocul la pescuit, in care puteti opta pentru catarari pe cel mai inalt varf al canionului, Mariepskop (1944 metri), in care va puteti aventura inclusiv in excursii cu bicicleta, si in care puteti vedea, in mediul lor, natural, unii dintre cei mai mari crocodili si hipopotami de pe continentul Negru.


7.Garden Route

Garden Route, una dintre cele mai spectaculoase imagini ale naturii sud-africane, este o mostra din ceea ce va poate oferi o excursie in cea mai sudica tara a Africii. Formata la intretaierea Oceanului Indian cu Muntii Tsitsikamma si Outeniqua, Garden Route este, fara doar si poate, o dovada e frumusetii create de natura.

Padurile indigene, mlastinile si zonele caracterizate de vegetatie joasa sunt una dintre destinatiile preferate ale pasionatilor de safari. De ce? Imaginati-va ca numai in acest areal exista 10 rezervatii naturale, fiecare cuprinzand un ecosistem diferit, mergand de la cele marine, in care abunda focile, delfinii si coralii, si pana la cele situate in inima muntilor.

Mixtul natural unic din Garden Route poate fi vizitat in cadrul safariurilor organizate. Daca ajungeti, insa, aici, nu ezitati sa va rezervati un loc in ultimul tren cu aburi functional din Africa. Experienta traita la bordul acestuia poate fi acel ingredient care sa va faca vacanta de neuitat.



8.Cape Town

Strajuit, pe de o parte, de apele oceanului si, pe de alta parte, de spectaculosii Munti Table, Cape Town, numit odinioara si Capul Bunei Sperante, este astazi unul dintre cele mai mari si mai spectaculoase orase ale Africii de Sud. Turistii care aleg pentru prima data aceasta destinatie, trebuie sa stie ca in Cape Town se afla, probabil, cele mai renumite restaurante din lume, cel putin in ceea ce priveste bucataria bazata pe fructe de mare, precum si unele dintre mai cunoscute magazine din lume.

Plajele, una dintre principalele atractii ale Africii de Sud, se pot incadra, cu succes, in orice standarde ale unei plaje care se vrea perfecta. Iar localnicii va pun la dispozitie toata gama de distractii pe care si-o poate imagina cineva. De la calatorii pe mare la bordul iahturilor, velierelor sau barcilor pescaresti, la pescuit, urmarire si fotografierea balenelor, surf, snorkelling sau scuba-diving... si asta ca sa numim doar cele mai cunoscute activitati estivale. Iar daca vreti sa fiti extravagant, puteti inota in locul in care apele Atlanticului le intalnesc pe cele ale Oceanului Indian, loc inclus pe lista patrimoniului mondial al UNESCO.



Evident, fiind atat de aproape de munte, nu dureaza decat cateva minute ca sa va echipati corespunzator, sa urcati cu telecabina si sa explorati unii dintre cei mai frumosi munti ai Africii. Panorama care vi se ofera este, fara exagerari, una de vis.



Cape Town detine si una dintre cele mai cunoscute rezervatii naturale din Africa, renumita pentru florile extrem de rare si de exotice pe care le gazduieste. Iar daca vreti sa incercati celebrele vinuri sud-africane, rivalele celor frantuzesti sau italiene in marile restaurante ale lumii, nu trebuie decat sa vizitati podgoriile aflate in vecinatatea orasului.

9.Johannesburg

Cei ce viziteaza pentru prima data Johannesburg s-ar astepta, probabil, la o jungla urbana. Ar fi uimiti sa vada, atunci cand avionul este deasupra orasului, doar o uriasa padure care se intinde cat vezi cu ochii; pentru ca, da,Johannesburg este cel mai "verde" oras al lumii, cu peste 600 de parcuri si cu cea mai mare padure urbana din lume. Odata ajuns la sol, insa, te trezesti intr-unul dintre cele mai populate si mai industrializate orase ale Africii. Curios este faptul ca, atunci cand primii colonisti au pus bazele orasului, nu existau copaci in Johannesburg. Doar descoperirea aurului din zona si cererea uriasa de lemn de constructie a determinat localnicii sa planteze un numar urias de eucalipti, stejari sau alti arbori cu lemnul tare, necesari structurilor miniere. Apoi, populatia crescanda a urbei a ales sa isi impodobeasca terenurile din preajma caselor cu arbori din ce in ce mai exotici. De acolo si pana la adevarata bijuterie verde de astazi nu a mai fost decat un pas.



Sud-africanii au inteles repede beneficiile turismului si au investit masiv in promovarea atuurilor acestei tari. Astfel, cea mai mare gradina zoo din Africa de Sud a fost amenajata la Johannesburg, unul dintre putinele locuri in care tigrul siberian si leii albi au reusit sa se inmulteasca cu succes. 54 de hectare, casa a peste 2000 de animale exotice din mai mult de 360 de specii, primesc anual sute de mii de turisti din colturile lumii. Cu mult peste ceea ce era gradina zoo la inaugurarea sa din anul 1904, atunci cand singurele animale erau un leu, un babuin, un leopard, o girafa, o antilopa, un vultur auriu si o pereche de porci spinosi.

Johannesburg este, totodata, si locul in care pasionatii de bungee-jumping, parapanta, zbor cu balonul, aviatie sau parasutism isi dau intalnire an de an. Alaturi de celebrele scoli de aviatie din acest oras african, pasionatii de sporturi extreme pot sa se bucure de bungee-jumping de pe turnuri inalte de 100 de metri sau intr-o celebra cariera de piatra parasita, Henley-on-Klip, adanca de 24 de metri. Este vorba, poate, de orasul care s-a adaptat cel mai bine dorintele celor pasionati de asemenea sporturi. Probabil ca nu intamplator, Johannesburg este numit si capitala sporturilor extreme.



10.Zululand

Este, cu siguranta, locul cel mai incarcat de traditie din toata Africa de Sud. Chiar daca influenta culturii zuluse este omniprezenta in aceasta tara africana, nicaieri nu veti gasi o mai mare ofranda adusa celei ce a fost mareata natiune zulu. Este, in acelasi timp, si unul dintre locurile ideale pentru safari si pentru bird-watching, activitati in care puteti sa va bucurati de vederea a peste 650 de specii de pasari rare si a celor Cinci Uriasi ai Africii: leul, elefantul, rinocerul, leopardul si bivolul african.



O calatorie in tinutul zulusilor va poate pune fata in fata cu una dintre culturile cu adevarat fascinante ale lumii. Cei norocosi pot asista chiar la nuntile locale si se pot bucura de proverbiala ospitalitate zulusa. Zululand este, in acelasi timp, un model de civilizatie si de imbinare perfecta a vechilor traditii cu influentele moderne.

Un tur prin acest tinut de vis va poarta la Melnouth, locul de nastere al regelui Shaka Zulu, intemeietorul natiunii care ii poarte numele, precum si la cele cateva morminte care i se atribuie aceluiasi lider. Totodata, cea mai mare atractie o reprezinta parcul natural Hluhluwe-Imfolozi, cea mai veche rezervatie naturala din Africa si una dintre cele mai spectaculoase de pe Continentul Negru. Si, ca si cum toate acestea nu erau de ajuns, puteti vizita si Richard Bay, un oras de coasta ale carui plaje au devenit deja celebre in toata lumea.