decembrie 28, 2009

Dacia Muscle Car!






















Dacia Sport este readusă la viaţă de un tânăr designer, care îi dă un aer de muscle car autentic, dar contemporan.

Încă din start vom spune că Dacia MC Concept este rodul imaginaţiei lui Ciprian Andruş, un tânăr designer român pasionat de automobile . Tocmai din acest motiv este de apreciat că a reuşit să îmbine atât de bine trecutul cu influenţele actuale, realizând un concept, care, cel puţin în plan digital, poate sta alături de orice american muscle car autentic. Nu este întâmplătoare comparaţia pentru că talentatul designer a avut ca inspiraţie bolizi celebri, precum Ford Mustang Lee Iacocca, 2009 Dodge Challenger, sau 2010 Chevrolet Camaro.

După cum se poate observa singura legătură cu actualele modele Dacia este reprezentată de sigla "desfăcător de bere ". De altfel, probabilitatea ca Dacia să facă un astfel de model în viitor poate fi comparată cu şansele lui Alain Prost de a reveni în Formula 1 pe un monopost Dacia. Deci ar trebui să admirăm munca artistului în primul rând şi să nu ne cufundăm în ipoteze utopice.

Pentru ca opera să fie desăvârşită Ciprian vede acest model pus în mişcare de un motor mare V8, cuplat la o cutie manuală cu şase rapoarte. Noi, tot ipotetic, am sugera motorul V6 de 3.0 litri şi 255 CP, de pe fostul Renault Clio V6, pentru că aparţine în familie şi s-ar respecta astfel şi tradiţia francezilor de a folosi pe Dacia propulsoarele mai vechi.

Sursa: ProMotor.ro

decembrie 17, 2009

Top 10 minuni mecanice monstruoase


Atunci cand este vorba despre telefoane mobile, computere portabile si console de jocuri la purtator, mai mic este intotdeauna mai bun. Dar, uneori, un dispozitiv trebuie sa fie mare, chiar gigantic. Pe masura dimensiunilor lor colosale, aceste inventii indeplinesc sarcini de o importanta vitala pentru existenta noastra cotidiana. Este vorba despre exploatare de zacaminte naturale, despre transporturi, constructii, experimente stiintifice, energie, in mai putine cuvinte - dezvoltare si progres.

Wartsila-Sulzer RTA96-C
(foto 10)


Acest urias este un motor diesel capabil sa dezvolte 80.000 cai-putere, special proiectat pentru punerea in miscare a colosalelor vapoare de transportat marfuri. Denumit Wartsila-Sulzer RTA96-C, motorul supra-alimentat in doi timpi este echipat cu 10 cilindri, fiecare avand aproximativ 1 metru in diametru si producand 8.000 de cai-putere. Asamblat, giganticul motor cantareste aproximativ 1.600 de tone si consuma peste 3.785 litri de combustibil pe ora.


"Furnalul" solar
(foto 9)


Uriasa si spectaculoasa oglinda din imaginea de mai sus nu este un exponat artistic, ci un panou pentru captara energiei si a caldurii soarelui, capabil sa degaje temperaturi de pana la 3.000 de grade Celsius. Localizat in Fond-Romeu-Odeillo-Via, o comuna din sudul Frantei, "furnalul" se comporta ca o lupa uriasa. Pe partea opusa a dealului unde se afla structura, sunt instalate sute de oglinzi plate, care reflecta razele soarelui in oglinda curbata pentru a concentra lumina intr-un punct focal. Furnalele solare asemenea acestuia sunt folosite la topirea otelului, generarea electricitatii si chiar transformarea dioxidului de carbon in combustibil. Furnalul din Franta, inaugurat in 1970, este cel mai mare de acest fel din lume. Principiul de functionare al furnalului solar este utlizat pentru obtinerea cuptoarelor solare economice, a gratarelor alimentate solar, precum si in purificarea solara a apei. Un prototip este construit in India, pentru a fi folosit ca un crematoriu solar. Suprafata reflectorizanta de 50 metri patrati va genera temperaturi de 700 grade Celsius, tinand locul celor 200 - 300 kilograme de lemn necesare unei crematiuni.


Platforma de transport NASA pentru nave cosmice
(foto 8)


Aeronavele spatiale trimise de NASA in cosmos ajung la punctul de lansare cu ajutorul unei platforme mobile de transportare, un vehicul cu senile greu de 2.400 de tone. Cu o lungime de 40 de metri, o latime de 35 si o inaltime de 6,1 metri, "crawler"-ul, cum mai este numit dispozitivul, dispune de 16 motoare tractoare, alimentate de generatoare cu o putere totala de 1.341 cai-putere si puse in miscare de doua motoare diesel de 2.750 cp. Aceste performante asigura platoformei de transport un consum de aproximativ 350 litri/kilometru. Crawler-Transporter a fost folosit pentru transportarea rachetelor Saturn V si Saturn IB in timpul operatiunii Skylab, precum si la aeronavele Soyuz ale misiunilor Apollo si noile Space Shuttle. A fost proiectat de Bucyrus International si construit de Marion Power Shovel Company, contra sumei totale de 28 milioane dolari.


Masinaria de forat tuneluri S - 210
(foto 7)


Daca v-ati intrebat vreodata cum ia nastere un tunel, iata raspunsul. Cu ajutorul colosalelor masinarii de sapat tuneluri, adevarati monstri mecanici de pisat, sfredelit, dislocat si distrus. In fata, aceasta minune a mecanicii, unul dintre principalii stalpi de sustinere ai civilizatiei si evolutiei noastre, are un ferastrau circular care se roteste, folosit pentru a pentra pamantul, nisipul si chiar stanca. In spatele rotii taietoare se afla o incinta unde solul excavat este colectat. Masinaria de forat S - 210 folosita la realizarea tubului estic al tunelului Gotthard Base din Elvetia, aflat inca in constructie, este cea mai mare din lume. Ea masoara noua metri in diametru, are o lungime de 400 metri si opereaza in zone subterane unde temperatura rocilor ajunge pana la 50 de grade Celsius.


Liftul pentru ambarcatiuni Strepy-Thieu
(foto 6)


Este vorba despre cel mai inalt lift pentru ambarcatiuni din intreaga lume, amplasat pe Canal du Centre din Hainaut, Belgia. Liftul Strepy-Thieu are incredibila inaltime de 117 metri, cu o diferenta de 73 metri intre punctul de andocare al unei nave si punctul maximei sale suspendari in aer. Altfel spus, poate ridica vase pana la 73 metri deasupra apei. Construirea liftului a inceput in 1982 si a fost terminata in 2002, la un cost estimat de 160 milioane de euro, insa odata realizat a permis traficul fluvial al ambarcatiunilor de pana la 1.350 tone (greutatea maxima pe care o poate ridica), pe apele raurilor Meuse si Scheldt. Liftul a sporit tranzitul rivier de la 256 kilotone in 2001 la 2.295 kilotone in 2006. Intreaga structura, un complex de parghii, cabluri, roti dintate si beton are o masa de aproximativ 200.000 tone. Portile mobile pe verticala ale liftului sunt proiectate sa reziste unui impact la viteza de 5 km/h al unui vas de 2.000 tone. Liftul este promovat si ca atractie turistica de catre administratia din Hainaut, iar un bilet dus cu platforma costa 5.50 euro. Liftul va ramane cel mai inalt din lume pana cand barajul lift Three Gorges din China va fi finalizat.


Antonov An 225: Cea mai mare si mai grea aeronava construita vreodata
(foto 5)


Antonov 225 Mriya este cea mai mare si cea mai grea aeronava din lume. Ca dovada, dupa cum se poate observa si din fotografia alaturata, nava spatiala Buran este transportata pe spatele unui An 225. Aparatul a zburat pentru prima oara in 1988 si este o nava de transport strategic. In prezent, exista o singura nava operabila, dar o a doua este reconditionata chiar acum si programata sa intre in circuitul aviatic in anul 2010. Antonov An 225 are o sarcina utila de 250 tone, o lungime de 84 metri, o anvergura a aripilor de 88.4 metri si o inaltime de 18.1 metri. Suprafata aripilor este de 905 metri patrati, in timp ce volumul pentru marfa transportata are 1.300 metri cubi. Greutatea maxima admisa pentru decolare este de 600 tone, fiind necesara o pista lunga de 3.500 metri pentru decolare la aceasta incarcatura. Viteza maxima a lui Antonov An 225 este de 850 km/h, iar viteza de croaziera de 800 km/h.


Takraf RB293 - cel mai mare vehicul terestru din istoria lumii
(foto 4)


Extrem de masiv, extrem de puternic si teribil de eficient - se poate spune cu usurinta despre Bagger 293 ca arata intocmai ca o masinarie infernala, cu tente SF-apocaliptice. Este vorba despre un utilaj multifunctional, un excavator avand greutatea de 14.197 de tone, capabil sa extraga pana la 240.000 de tone de carbune lignit intr-o singura zi. In plus, inalt de 94 metri si lung de 220, Bagger 293 detine recordul mondial Guiness Book pentru cel mai mare si mai greu vehicul terestru. Masinaria arata si provoaca un zgomot extrem de intimidant, iar operarea sa necesita concursul a 5 indivizi simultan: 20 de cupe uriase sunt atasate unei roti gigantice cu diametrul de 21 metri; atunci cand roata se invarte, cupele musca din pamant, pe care il depun apoi pe o banda transportatoare. Fiecare cupa poate contine pana la 15 metri cubi de pamant - echivalentul a aproximativ 80 de cazi. Bagger 293 se afla in prezent in mina de carbune din Hambach, Germania, asteptand ziua in care va iesi din nou la suprafata, spre a stapani Pamantul.


Podul F60: Cea mai mare masinarie mobila din lume
(foto 3)


S-a renuntat la folosirea celei mai mari masinarii mobile din lume dupa numai treisprezece luni de functionare, din cauza unor ratiuni politice si energetice, insa ea exista inca. Numele F60 vine de la inaltimea de 60 metri a utilajului, lung de 502 metri, lat de 240 metri, greu de 13.600 tone si adesea descris sub denumirea de "Turnul Eiffel culcat". F60 estre rezultatul contopirii a cinci poduri transportabile folosite in mineritul pentru lignit din Germania. Aceste poduri sunt cele mai mari masinarii industriale tehnologice din toata lumea.


Knock Nevi - cea mai mare ambarcatiune construita vreodata
(foto 2)


Knock Nevi este un vas urias, folosit in prezent ca unitate plutitoare de stocare si descarcare. Detinuta de compania norvegiana Fred Olsen Production, platforma a fost initial o barja petroliera uriasa si detine inca recordul pentru cel mai mare vas construit vreodata. Ca supertanker, Knock Nevi era cunoscut drept Seawise Giant, Happy Giant si Jahre Viking. Are o greutate de 564.763 tone, o lungime de 458.45 metri, este lat de 69 metri si inalt de 30. Ca supertanker, Knocl Nevi avea 46 de rezervoare, 31.541 metri patrati de punte si necesita prea multa apa pentru a putea traversa Canalul Englez, pe cel Suez sau Canalul Panama. Este mai lung decat turnurile Petronas, de 452 metri, ocupand, daca - ipotetic - ar fi o cladire, locul patru la inaltime in lume.


Large Hadron Collider
(foto 1)


S-a spus, pe buna dreptate, ca experimentul LHC este cel mai mare din istoria de pana acum a omenirii. Peste 10.000 de persoane au lucrat timp de 14 ani pentru a putea pune in functiune uriasul mecanism, aflat la aproape 100 de metri adancime, si care se intinde pe nu mai putin de 29 de kilometri, pe sub granita dintre Franta si Elvetia. Giganticul accelerator de particule este format din circa 5000 de magneti superconductori, si va accelera protoni in ambele sensuri ale tunelului cu o viteza egala cu 99,9999991 din viteza luminii. Energia dezvoltata in timpul acestui experiment va fi de 100.000 de ori mai mare decat cea existenta in centrul Soarelui, motiv pentru care superconductorii LHC vor fi raciti pana la temperatura de -273,15 C, temperatura minima admisa de natura. Se incearca, astfel, recrearea conditiilor existente in microsecunda imediat urmatoare ipoteticului Big Bang, o situatie de la care oamenii de stiinta asteapta raspunsuri legate de aparitia a tot ceea ce reprezinta astazi Universul.

decembrie 02, 2009

Minuni pe cale de disparitie


Patrimoniul cultural si cel natural – un dar al trecutului care ar trebui lasat mostenire viitorului – reprezinta doua surse de viata si de inspiratie primordiale. Locuri atat de diverse precum intinderile Parcului National Serengeti din Africa orientala, piramidele din Egipt, Marea Bariera de Corali din Australia sau catedralele baroce din America Latina alcatuiesc un patrimoniu mondial, ale carui situri, potrivit UNESCO, apartin, indiferent de teritoriul pe care sunt plasate, tuturor popoarelor. Multe dintre aceste situri traiesc suferinta unor amenintari ingrijoratoare.

7 minuni in declin

Venetia, Canal Grande
"S-a stins viata falnicei Venetii,/ n-auzi cantari, nu vezi lumini de baluri". Chiar daca, la vremea cand Eminescu scria aceste versuri, Orasul Dogilor nu mai avea, intr-adevar, opulenta de pe vremea Serenissimei Republici, astazi, cel putin sub raportul spectaculosului si al iluminarii feerice, arata grandios. Problema acestui oras fondat in anul 452, unic in miraculoasa lui alcatuire lacustra, este aceea ca se scufunda cu aproximativ 1,5 cm pe secol, oricat de masive sunt eforturile, sustinute la scara industriala, de pompare a apei din structurile subterane.

Insulele Maldive
Desi pare aproape imposibil de imaginat ca o intrega tara sa se scufunde, exact asta se intampla cu Maldivele, "o semintie" de aproximativ 1.200 de insule, scaldate de niste ape care, potrivit specialistilor, contin cea mai bogata viata marina din lume. 80% dintre aceste insule se afla cu aproape un metru peste nivelul marii si sunt pandite de un risc tragic: cresterea continua a nivelului oceanului, fenomen cauzat de incalzirea globala. In timpul tsunami-ului din 2004, care a afectat intreaga infrastructura a tarii, multi atoli din zona au disparut definitiv de pe harta lumii.

Zapezile de pe Kilimanjaro
Considerat cel mai inalt munte din Africa (6.021 m), Kilimanjaro are un varf (cel vestic) caruia localnicii ii spun, nu intamplator, Masai Ngaje Ngai, adica Salasul lui Dumnezeu. Aerul sau de templu al transcendentului e intretinut si de hlamida imaculata de zapada care ii imbraca, indiferent de anotimp, piscul. In ultimii ani, acest acoperamant alb si-a restrans treptat dimensiunile, din pricina aceleiasi incalziri globale. Specialistii spun ca ghetarii care pareau eterni vor deveni, in doar cincisprezece ani, istorie.

Marele Zid Chinezesc
Cele mai vechi segmente din acest monument, probabil cel mai autoritar simbol al Imperiului de Mijloc, dateaza din secolul al V-lea i.Hr. Frontiera semeata si edificiu de aparare, singurul artefact uman vizibil din spatiul cosmic, Zidul a fost consolidat in vremea dinastiei Ming (secolul al XIV-lea). Astazi, aproape doua treimi din cei 6.400 de kilometri care reprezinta distanta de la granita cu Coreea si pana in desertul Gobi au fost distruse de eroziune si de dezvoltarea necontrolata a regiunilor din preajma.

Luxor, Egipt
Datand, aproximativ, din veacul al XIV-lea i.Hr., complexul Luxor de pe malul apusean al Nilului - care include Valea Regilor, Valea Reginelor, precum si mai bine de 40 de temple si monumente funerare - este amenintat nu doar de ravagiile turismului si de rapacitatea "pradatorilor" de vestigii arheologice, ci si de catre insusi fluviul sacru. Constructia barajului de la Aswan, in urma cu 40 de ani, a prilejuit infiltratii masive de apa, care au erodat vechile fundatii si au acoperit numeroase morminte.


Machu Picchu, Peru
Stravechea cetate incasa este pe cale sa devina o victima a propriei sale popularitati. Ruinele, descoperite de istoricul american Hiram Bingham in 1911, au devenit cea mai populara atractie turistica peruviana din ultima vreme. Traficul urias (circa un milion de vizitatori anual) a provocat destabilizarea si chiar prabusirea unora dintre fundatiile de piatra. In plus, dezvoltarea zonala - consecinta a valului de vilegiaturisti - ameninta mediul alpin in care a fost edificata cetatea.


Triunghiul de coral, Indonezia
In acest spatiu au fost descoperite mai bine de 3.000 de specii de pesti si circa 600 de varietati de corali, adica aproximativ 75% din totalul cunoscut pana asazi. Acest ecosistem paradisiac se confrunta cu doua probleme severe: pescuitul excesiv si pescuitul distructiv (care foloseste, pentru uciderea pestilor, explozibili sau otravuri). Consecinta acestor actiuni criminale este nu doar disparitia vietatilor acvatice, ci si distrugerea habitatului lor.

2012 in patrimoniul umanitatii
De septem orbis miraculis, carte atribuita lui Philon din Bizant (secolul III i.Hr.), a alaturat, pentru eternitate, sapte dintre cele mai desavarsite monumente nascute, in zorii istoriei, de mintea si iscusinta omeneasca. O salba de minuni intocmita dupa niste criterii explicite: marimea, frumusetea, performanta tehnica. Cum era firesc (asta daca admitem ca firescul se poate acomoda cu ideea de miracol), lista acestor ispravi a sporit o data cu trecerea timpului si a ajuns sa marturiseasca spectaculosul, excelenta, titanicul, supraumanul altor si altor monumente, in numeroase colectii, fiecare cu criteriile ei de selectie, cu aspiratiile si larghetea sau severitatea sa.

Unele dintre ele au ajuns chiar pana la cifra de 1.000. Nu mai mult, ca sa nu deprecieze ideea de exemplaritate, nu mult mai putin, pentru ca spiritul uman, in lipsa lui de tihna, a creat neobosit vreme de 2.000 si mai bine de ani, de la data consemnarii lui Philon, si a impins constant performanta spre parametri superiori, facand practic imposibila lasarea deoparte a unuia sau a altuia dintre gigantii frumusetii care jaloneaza harta lumii.

Cum pariurile oamenilor care au vrut sa atinga perfectiunea au fost facute fie cu insondabila divinitate, fie cu manifesarea ei sensibila, natura, lista minunilor lumii din marele Muzeu al Planetei a fost completata, in decursul timpului, cu cele mai spectaculoase creatii naturale (de la conurile Cappadociei, la lacurile Keli Mutu, cheile Taroko, muntele Fuji, raul Kali Gandaki, golful Phangnga sau Marele Canion).

Aceasta lista mixta care, potrivit logicii progresului, ar fi trebuit largita continuu, iata ca, in anii din urma, a inceput sa se diminueze. Oricat de multe sunt si vor fi cladirile a caror inaltime se razboieste cu muntii, oricat de ample vor fi structurile faraonice proiectate de cei mai cutezatori arhitecti, unele dintre cele existente raspandesc deja mirosul ruinelor si cunosc amenintarea neantului. Daca natura pare, uneori, ca vrea sa se rafuiasca, simbolic, cu oamenii, rapindu-le roadele muncii si ale inchipuirii, asa cum e cazul Venetiei, unde marea surpa neostenit peretii si mesteca din ce in ce mai infometata structurile de rezistenta ale cladirilor, de cele mai multe ori oamenii sunt cei care naruie edificiile naturii, din neglijenta si graba sau pentru ca le lipseste sentimentul sacrului si o scara stabila a valorilor.

Asta ca sa nu mai vorbim de faptul ca isi vandalizeaza propriile creatii, cu o inconstienta care se cere curmata rapid. Situatiile pe care vi le-am infatisat in paginile precedente sunt doar cateva dintre cele aflate pe lista de interventie a organizatiilor care se simt responsabile pentru patrimoniul umanitatii. Dincolo de iminenta tragediei lor, respira, asa cum se poate vedea din imagini, o glorie care, mai presus de oameni, se incapataneaza sa nu moara.

noiembrie 23, 2009

Ambasadorul Romaniei la Londra: "Top Gear ne-a ofensat tara!"


Episodul Top Gear filmat in Romania a primit critici din partea Ambasadorului Romaniei la Londra, care a blamat remarcile lui Jeremy Clarkson la adresa "tiganilor" si a personajului "Borat".
Ion Jinga, Ambasadorul Romaniei la Londra, a declarat ca unele remarci din episodul "Top Gear" filmat in Romania sunt "ofensatoare" deoarece se refera la "tigani" si la filmul "Borat", motiv pentru care a cerut producatorilor acestei emisiuni sa reediteze acest episod. Remarcile respective au fost facute de catre Jeremy Clarkson, unul dintre prezentatorii acestei emisiuni, cunoscut pentru criticile pe care le-a primit in trecut din cauza comentariilor acide pe care le-a facut. Cu toate acestea, natura comentariilor lui Jeremy Clarkson este adesea una comica, lucru care linisteste adesea spiritele in cadrul celor ofensati.
Din pacate, Ambasadorul Romaniei la Londra nu are aceeasi parere despre comentariile lui Clarkson si cere ca acestea sa fie eliminate din episodul respectiv. Declaratiile lui Jeremy Clarkson care l-au iritat pe Ion Jinga sunt: "Port aceasta palarie pentru ca tiganii sa creada ca sunt de-al lor. Mi s-a spus ca pot fi violenti daca nu le place cum arati". De asemenea, Clarkson a spus despre un grup de sateni care construiau o casa ca acestia "inalta spanzuratori". O alta remarcairitanta la adresa Romaniei facuta de Jeremy Clarkson ar fi intitularea Romaniei ca fiind "tara lui Borat". Dar nici macar aceasta nu poate fi considerata jignitoare, daca luam in vedere faptul ca anumite scene din filmul “Borat” au fost filmate intr-un sat din Romania.
Oficialii Ambasadei Romaniei la Londra a declarat ca "anticipeaza un raspuns pozitiv la cererile de modificare". Ambasadorul Romaniei cere reeditarea episodului "Top Gear" filmat in Romania si eliminarea comentariilor lui Jeremy Clarkson din materialul respectiv inainte de difuzarea acestuia la nivel global prin alte retele de televiziune.
Pe de alta parte, unele publicatii considera ca fragmentele din episodul "Top Gear" filmat in Romania reprezinta cea mai buna promovare pe care a primit-o tara noastra in ultimii ani la nivel mondial, iar potentiala eliminare a acestora din emisiunea britanica ar putea sa aiba un efect advers asupra promovarii turistice a peisajelor mioritice.

noiembrie 18, 2009

www.moove.ro


Let me give you a tip: www.moove.ro e un site de pe care puteti trimte sms-uri...moca:D!!
e super tare treaba so...va invit sa incercati si sa-mi comunicati rezultatul.
P.S.: la inregistrare trebuie trecut nr de tel, dar nu va speriati, nu va ia din mesaje sau din credit atunci cand trimiteti sms-uri.
Deci...va pupa jean:*:*:*!

noiembrie 17, 2009

Peugeot 309 History


The 309 was originally intended to be badged as a Talbot and, as development progressed, to be called the Talbot Arizona; it was the replacement for the Simca-based Horizon. (The Simca heritage is evident in the engine range, the smaller two sizes available being Simca designs.)

During 1985, PSA decided to axe the ailing Talbot brand; the car would be marketed as a Peugeot instead. The first 309 rolled off the production line at Ryton in October 1985 and sales began at the beginning of the following year. The 309 was not intended to replace Peugeot's own 305 model, but the out of step model number – the next small family car after the 305 should have been named "306" – was intended to distance it from the 305 in the marketplace and to reflect the car's Simca origins. The 309's slightly awkward styling (especially when compared with the 205 and 405 of the same era) is due to the decision to re-use the door shells from the 205. The 309 was also supposed to be differentiated from Peugeot as a Talbot, and was designed "in-house". Other Peugeot cars were designed by the famed Italian design house Pininfarina, up until the introduction of the 206. The notched-hatchback design bears an unintentional similarity to the Dodge Shadow and Plymouth Sundance, which were also developed, entirely separately, to replace the Horizon in North America.

The initial engine line-up in the United Kingdom market consisted of the chain-driven Simca-derived 1118 cc (E1A) and 1294 cc (G1A) overhead valve petrol units from the Horizon, and Peugeot-provided 1769/1905 cc diesel and 1580/1905 cc petrol belt-driven overhead camshaft XU units. Some markets also used the 1442 cc (Y2) and 1592 cc (J2) Simca units, as seen previously in the Simca 1307 and Solara as well as the Horizon, instead of the 1580 cc OHC. The 1905 cc engine was used in a high performance GTI version of the 309 in fuel injection form; this quickly established itself as a class leading hot hatch.

The 309 was also significant in that it was the first Peugeot car to be assembled in the former Rootes factory in Ryton-on-Dunsmore, which Peugeot had inherited from Chrysler Europe in 1978. Largely due to its British origins, the 309 became a popular choice in the United Kingdom, and set the scene for future Ryton-assembled Peugeot models (the 405, 306 and 206).

1989 facelift
A mild facelift in October 1989 revised the design of the rear, lowering the boot lip and changing the rear lights, as well as providing an updated interior to address severe criticisms levelled at the 309's multi-piece dashboard which was prone for developing squeaks and rattles. Also, in 1990, a modified gearbox was introduced, a revision of the original "BE" unit, placing reverse in the "down and to the right" position behind 5th gear, as opposed to the earlier "up and to the left" position, next to first gear. In 1991 Peugeot gradually phased in their all-new belt-driven TU overhead camshaft engines, in 1124 cc and 1360 cc forms, eventually replacing the Simca units during 1992.

The 309 was eventually replaced by the Peugeot 306, returning Peugeot to their normal numbering scheme. The 306 was in turn superseded by the 307, with the 308 launched in 2007. Whether there will be a "new" 309 to follow the 308 remains to be seen, but Peugeot have not previously re-used model numbers, as the 309 was the only model to have been named out of synchronisation with the rest of the Peugeot generation it was produced with (it was produced alongside the "05" generation).

Trim levels
- XE, GE: 1118cc E1A or 1294cc G1A OHV Simca engine, X with three doors and G with five doors. The 1118 cc engine came with a four speed gearbox, whilst the 1294 cc came with a five speed gearbox. Standard equipment was sparse, featuring a rear bench seat, heated rear window, small wheel centre wheel covers, as well as a flick wipe facility. Options included a rear wash/wipe, side bump strips on the doors, and a pop up sunroof. Many special editions were based on the X/GE, such as the Sport model, which came with a spoiler and side decals; and also the Sunseeker model, which came with a pop up sunroof, and side decals. In some markets a diesel E model was also available, using the 1905 cc XUD engine. All diesel models carry the D suffix on the model badge (XLD, GLD). The Special Equipment model available in the UK in 1989 also added a pop up sunroof and a rear wash/wipe to the standard equipment list. The E designation was replaced by the Style designation, which began as a special edition in 1987, but became a part of the range from 1988, to denote the base model, in line with other contemporary Peugeot models of the time (e.g. the Peugeot 205 Style and the Peugeot 405 Style). The Style was also available with the 1124 cc and 1360 cc TU and 1905 cc XUD (Style D) engines, all with 5 speed gearboxes, after the Simca units were phased out.
- XL, GL: 1294cc G1A, 1580cc XU5, and 1905cc XUD engines (with D suffix), all with 5 speed gearboxes, X with three doors and G with 5. The L model was available throughout the 309's production, varying differently from early to late cars. The early cars came with some standard features, such as better seat coverings than the E model, a clock on the dashboard, door bump strips, intermittent wipe, a glovebox door (as opposed to the X/GE's glovebox hole), 50/50 split/fold rear seats, full size wheel covers and a rear wash/wipe. A three speed automatic option was available with the XU5 engined GL. Later in the production run, the XL model was dropped, and a 1769 cc XUD turbo diesel engine was added to the L range, to become GLDTurbo, which featured alloy wheels (from the Peugeot 205 1.6GTI), uprated GTI specification suspension, and a pair of front fog lights. Options on this also included central locking, electric front windows and the Peugeot vacuum operated moonroof, essentially a large glass sliding sunroof.
- GLX: 1294cc G1A, 1360cc TU3, and 1580cc XU5 engines, all with 5 speed gearboxes and all with 5-doors. Standard equipment includes a digital clock, a tachometer, a sliding glass moonroof, sports style seats (similar to those fitted to the 205 XS), rear wash/wipe, door bump strips, intermittent wipe, and a small boot spoiler. The 1.6 model also added central locking and front electric windows to the list. Post facelift 1.3 models and the 1.4 model also have central locking. Curiously, if the GLX was ordered in white, and later burgundy red, the bumpers were body coloured, with a contrasting trim strip, red with the white bumpers and silver with the burgundy ones. After the facelift the bumpers also gained a pair of fog lights. A reflective strip panel was also on the options list, that replaced the louvred panel that sits between the rear lights.
- GR Profile: 1294cc G1A, five doors. Intended as competition to such cars as the Austin Maestro HLE, the GR Profile used exactly the same G1A engine as the lower models in the range, but combined it with subtle aerodynamic improvements and lower rolling resistance tyres to reduce the drag coefficient of the car, with the brochure claiming a fuel economy improvement of 3 miles per gallon at a constant 75 mph (121 km/h). The standard equipment list included an instrument lighting rheostat, a digital clock, an engine compartment undershield, a glovebox lamp, a carpeted boot and a boot light. Options included metallic paint, central locking, electric windows, and central locking. Was discontinued sometime in 1988, at about the time of the introduction of the GLX.
- XR, GR: 1580cc XU5, and 1905cc XUD engines, XR three door, GR five door. Much the same as the GR Profile in specification, with much the same standard features, and options. Was available later with the 115 PS (85 kW; 113 bhp) fuel injected XU5 engine, and also a detuned 90 PS (66 kW; 89 bhp) version, badged GRi, to address the problems Peugeot had with the XU engine and 95 octane fuels. Later in the run, a 1769 cc XUD turbo diesel model was also added, to become the GRDTurbo. This came with all the features as the GLDTurbo, and also added the features on the options list as standard. The XR was unavailable in the United Kingdom.
- SR, SRD, SR Injection: 1580cc XU5, and 1905cc XUD engines, all with five doors. The SR model was intended to top the range, along with the GR, to provide sporty sophistication. The SR used the 80 PS (59 kW; 79 bhp) tune single carb XU5, the SRD used the 65 PS (48 kW; 64 bhp) XUD9, and the SR Injecton used the 115 PS (85 kW; 113 bhp) XU5 from the 205GTI 1.6. Equipment levels as standard were much the same as the GR, with the addition of central locking, internally adjustable headlights, a map reading light, electric windows in the front, and Windsor seat trim. The SR Injection, in addition, added alloy wheels, remote controlled central locking, and remote controlled heated door mirrors. The options list included metallic/black paint, front fog lights, a sliding glass sunroof, an automatic gearbox (SR only), and SR decals on the rear flanks. Discontinued at about the time of the October '89 facelift.
- XS and SX: 1580cc XU5, three door version was designated XS and the five door version SX. Marketed as a sporty model, to complement the GTI, with the 115 bhp (86 kW; 117 PS) XU5 injection engine. Was a little more basic than the SR models, to enchance the sporty feel, and made do without such things as luxury seats, instead having sports seats from the 205XS. It also came with opening rear windows (3-door), a digital clock, a black spoiler (painted spoiler from the GTI after the face-lift), driving lamps and a load area lamp. Options included alloy wheels, central locking/electric windows (only available as a twinned options pack), a sliding glass sunroof and front fog lights. The SX model was not available in the United Kingdom.
- GTI: 1905cc XU9, three and five door. Arguably the top of the range, fitted with the 1905 cc XU9 engine, producing 130 PS (96 kW; 128 bhp), later detuned at around the time of the facelift to 122 PS (90 kW; 120 bhp) to conform with 95 octane unleaded and emissions regulations. The GTI came with some features unique to the range, such as the large black boot spoiler, driving lights and fog lights in the front bumper, remote opening rear windows (three door only), and the Speedline 1.9GTI alloys, the first car to be fitted with them. Also benefitted from uprated suspension, tinted glass, a deep front airdam, a leather steering wheel and internally adjustable headlights. Items on the options list included central locking/electric windows (as part of a twinned options pack), a sliding glass sunroof, and metallic/black paint. The GTI was introduced a little later than the range launched, in 1987, but ended up continuing to the end of production. In 1992 a London dealership ended up with a batch of 309GTi and 205GTi models to clear direct from Peugeot France which were destined for Japan but were cancelled. They are unique in being GTI specification with a detuned 115 PS (85 kW; 113 bhp) XU9 engine coupled with the ZF 4 Speed automatic gearbox and air conditioning.
GTI16, A late addition to the range and only produced for a limited period. It featured the PSA XU engine XU9J4 160 PS (118 kW; 158 bhp) 16V 1.9 engine from the 405 Mi16/Citroën BX 16V. It also included slightly uprated suspension (stiffer rear torsion bars, and wider track-width both front and rear). The GTI16 was produced in LHD only, due to clearance issues with the master cylinder in RHD cars.
Other notable models included the Zest/Zest D and the Trio/Trio D, with 1124/1360cc TU engines and 1905cc XUD engines, with unique seat fabric and green seatbelts; the Look, available only in blue and white, and with a sunroof; and the Goodwood, a GTI with a leather interior as standard, and no-cost optional wooden steering wheel, gearknob and CD-Autochanger. The model was only available in limited numbers for the UK market (only 394 vehicles were repudedly constructed) in metallic green with anthracite Speedline alloy wheels and badging depicting the Goodwood racing circuit on the front wings, tailgate and steering wheel boss.